Spar penge på familiens vandforbrug

0
254
Vandforbrug

Sponsoreret indhold

Har du tænkt over, hvor stor en del af familiens budget der går til at betale vandregningen? Det at kunne tænde for vandhanen for lige at tage et bad eller klare opvasken virker så naturligt for os alle, at vi ikke altid stopper op og tænker over vores forbrug og vores udgifter til vand. Læs med her, hvis du vil vide mere om vandforbrug.

En typisk dansk families vandforbrug

En gennemsnitlig dansk familie består af to voksne og to børn, og de bruger til sammen helt op til 10.000 kr. om året på vand. En families vandforbrug afhænger naturligvis af en række forskellige faktorer, som alle i sidste ende har indflydelse på den årlige vandudgift.

Vandforbruget for en familie afhænger blandt andet af alderen på børnene i familien. Man kan som en ledetråd sige, at jo ældre børnene er, jo højere er vandforbruget.

Vandforbruget afhænger også af de vaner, som man som familie har i dagligdagen. Hvis man er vant til at tage lange bade hver dag, hvis man tænder for en halvt fyldt vaskemaskine, eller hvis man har en have, som man hyppigt vander, så vil det kunne ses i ens forbrug. Det kan derfor være en god investering at lære ens børn om betydningen af forbruget af vandet, så de allerede tidligt kan få nogle gode vaner.

Gode vaner = mindre vandforbrug

Som udgangspunkt bruger en gennemsnitlig familie 150.000 liter vand om året, da man regner med, at et enkelt familiemedlem bruger lidt under 40.000 liter vand om året. Regnet ud på vores daglige vandforbrug betyder det, at vi hver især bruger omkring 106 liter dagen om dagen.

Hvad går alle disse liter vand til, tænker du sikkert nu. Måske kommer det ikke som en overraskelse for dig, men hovedparten af dit daglige vandforbrug sker ude på badeværelset.

Hver gang du trækker ud på toilettet, bruger du for eksempel mellem 3 til 15 liter vand. Volumen afhænger af, om du benytter et ældre toilet eller et vandbesparende et. Tager du et brusebad, bruger du ca. 15 liter vand i minuttet, og skulle du få lyst til at tage et karbad, så koster det dig 125 liter.

Gør det til en leg at spare på vandet

Nu hvor du ved, hvor en stor del af familiens vandforbrug stammer fra, kan du og din familie nemt sætte ind og spare på vandet. En god ide kan være at gå spareøvelsen til en leg, så det er sjovt og udfordrende for både voksne og ikke mindst børn.

I kan for eksempel tage tid på, hvor hurtigt I hver især kan tage et brusebad. I kan også øve jer i at huske at bruge det lille skyl på toilettet, når muligheden byder sig.