Hvilken maling skal du vælge?

0
269
Maler

Sponsoreret indhold

Skal du renovere, er du træt af at se på de samme gamle farver eller trænger væggenes maling bare til at blive genopfrisket? Det kan virke simpelt nok at stryge væggene over med en klat maling, men hvis du vil gøre det ordentligt med maling, der holder længe og pæne farver, kan det godt betale at undersøge sagerne. Her kan du finde den maling, du skal bruge. Du kan få et nemt overblik over hvilken maling, der passer bedst til de overflader, du skal male og læse mere om de forskellige slags maling.

Udendørs

Skal du male murene udendørs kan det være en god ide at bruge grunder først. Det får malingen til at holde længere og bedre, og du behøver heller ikke bruge så meget maling. Det betyder dog ikke, at træværket ikke skal males over to gange. Specielt overflader som ikke er blevet malet før, kan have stor fordel af grunding.

Udover grunderen skal du så finde den rigtige facademaling. Den rigtige vægmaling kommer altid an på, hvilken overflade der bliver malet på. Hvis det er beton, gipsplader eller mursten er det bedst med en maling, der kan lade murene komme af med fugt og lade dem ånde, så der ikke kommer fugtskader. Det hedder en diffusionsåben maling. Det kan være blandt andet være silikatmaling. Hvis du maler træ, skal du vælge den rigtige træbeskyttelse.

Indendørs

Også indendørs kommer malingen an på, hvilket materiale, der skal males. Vægmaling er dog som regel diffusionsåben maling. Ligesom udendørs kan det være en god idé at bruge grunder først. Specielt hvis du har renoveret, og en væg ikke før er blevet malet. Der skal bruges specielle grundere til badeværelser og våde rum. Når du skal male køkkenet, kan du vælge en maling med høj glansværdi. Køkkenvæggene skal være nemme at rengøre for kaffepletter og stegeos og med høj glansværdi tager væggene ikke så nemt mod fugt og fedt.

Hvis du skal male over komfuret, kan du vælge en maling med endnu højere glansværdi end resten af køkkenet. Skal du male på værelserne, kan det være en god idé med en mattere maling, der ikke giver så meget genskin fra solen. Til børneværelset kan afslappende, lyse og ikke for skrigende farver være en god idé samt en maling, der er rengøringsvenlig. Der er anbefalede mærker af maling til børneværelser, der ikke har opløsningsmidler, så der ikke kommer lugte eller skadelige dampe fra malingen, mens du maler eller bagefter.