Videoovervågning i hjemmet: Det skal du vide om lovgivningen

0
620
Videoovervågning

Sponsoreret indhold

Det bliver mere og mere populært at have videoovervågning i hjemmet – ikke nødvendigvis, fordi det bliver mere nødvendigt, men fordi det bliver nemmere og billigere at få sat noget ordentligt videoovervågning op. Vi kan godt forstå, at mange vælger at investere i sådanne overvågningssystemer, for det er rart at kunne holde øje med hjemmet, når man ikke er der. Det giver i den grad tryghed.

Men der er naturligvis en række regler og love, der gælder på området, og det er en god idé at kende disse, inden man investerer i videoovervågning til hjemmet. Vi gennemgår kort denne lovgivning nedenfor, men hvis du vil vide mere, er der selvfølgelig mulighed for det. Læs mere om videoovervågning lovgivningen her.

Sørg for at placere dine kameraer korrekt

Det helt essentielle i lovgivningen for videoovervågning er, at det ofte er ulovligt, hvis man gentagende gange overvåger personer, uanset om man gemmer overvågningen eller blot har den kørende live på en skærm.

Derfor er det vigtigt, at man placerer sine kameraer korrekt. Paragraf 1 i TV-overvågningsloven siger nemlig, at private ikke må foretage TV-overvågning af gade, vej, plads eller lignende områder, som benyttes til almindelig færdsel. Det vil sige, at dine kameraer ikke må overvåge offentlig grund.

Sørg derfor for at placere dem sådan, at de kun optager, hvad der foregår på din private grund. Samtidig er det essentielt, at alle på grunden bliver informeret om, at der bliver brugt videoovervågning – altså både din familie, eventuel rengøringshjælp, børnepasser, havemand, håndværkere og så videre.

Du må ikke dele dine overvågningsoptagelser uden samtykke

Selvom det efter et indbrud kan være fristende at dele overvågningsoptagelserne på sociale medier, så man kan få hjælp til at finde gerningsmændene, er det strengt ulovligt. Man skal altid have samtykke (gerne skriftligt) fra personerne, der optræder på videoen, inden man deler den med andre.

Du opfordres dog til at fortælle politiet om dine overvågningsoptagelser, da de kan få de nødvendige tilladelser til at benytte disse til at efterlyse gerningsmændene. Det er dog vigtigt, at du ikke selv foretager delingen.

Det er som udgangspunkt også et lovkrav, at du sletter dine overvågningsoptagelser efter 30 dage, medmindre du har fået særskilt tilladelse til andet. Det er vigtigt, at dette bliver gjort, da det ellers kan blive dyrt i eventuelle bøder for overtrædelse af databeskyttelsesloven.

Det kan for nogle virke uoverskueligt at overholde disse regler, men det er ikke så kompliceret. Slet ikke, når man hører, at vi i Danmark er det EU-land med flest indbrud pr. indbygger.